Welk brandhout moet ik kopen?

brandhout eik beuk halfdroogU heeft sinds kort een houtkachel of open haard en bent nog een echt groentje als het aankomt op brandhout kopen en brandhout kiezen? Hieronder sommen we enkele kenmerken op van de verschillende soorten brandhout, zo weet u deze winter perfect welk brandhout te stoken!

Brandhoutsoorten

Ons eerste onderscheid moeten we maken tussen hardhout en zachthout. Eikenhout, beukenhout en essenhout staan erom bekend hele harde houtsoorten te zijn. Dat wil zeggen dat ze heel lang branden en veel warmte afgeven. Het zijn duurzame houtsoorten die zorgen voor een maximale warmte-output. Daar betaalt u

wel een prijs voor, want deze houtsoorten kosten meer dan zachte houtsoorten. Hardhout is ook echter niet zo makkelijk aan te steken. U zal de hulp nodig hebben van aanmaakblokjes of een mengeling moeten

kopen van hardhout en zachthout. Zoals we hieronder zullen zien ontbrandt zachthout veel sneller.

Onder de zachte houtsoorten kunnen we populier, wilgenhout, en berkenhout rekenen. Deze houtsoorten ontbranden heel snel, maar zijn dan weer vlug opgebrand. Daarom zijn populier, wilgenhout en berkenhout ideaal om te stoken tijdens het tussenseizoen wanneer de temperaturen het vriespunt nog niet bereiken. Deze houtsoorten zijn ook een pak goedkoper.

Eigenschappen van brandhout

Welke brandhoutsoort is nu het meest geschikt voor kachel of open haard? Daarvoor moeten we kijken naar de energetische waarde van brandhout: hoeveel energie geven bijvoorbeeld eikenhout of beukenhout af per m³? Vaak wordt o

ok met het vermogen van brandhout gewerkt. Als u eens goed kijkt merkt u al snel dat dat vermogen voor alle soorten brandhout tussen de 5,1 en 5,3 Kw/kg ligt. Toch weten we allemaal dat populier sneller opbrandt en een minder grote warmte-output bezit dan eikenhout of haagbeuk omdat deze laatste houtsoorten een grotere massadichtheid hebben, meer wegen en je dus minder van eikenhout of haagbeuk nodig hebt om dezelfde warmte-output als populier, berkenhout of wilgenhout te bekomen. Met andere woorden: u moet meer houtblokken op het vuur leggen als u stookt met zachthout.
De energetische waarde rekent met volumes van brandhout.

Hoeveel energie heeft een welbepaald soort brandhout per m³?

Hoe groter de energetische waarde per kubieke meter, hoe meer warmte dat hout afgeeft. Hieronder een lijstje met de calorische waarden per m³ per houtsoort:

  • Eikenhout: 11,4 GJ/m³
  • Beukenhout: 11,4 GJ/m³
  • Berkenhout: 9,1 GJ/m³
Essenhout: 11,4 GJ/m³
  • Populier: 6,8 GJ/m³
Wilg: 8,4 GJ/m³
  • Kerselaar: 9,9 GJ/m³
  • Douglas spar: 8,4 GJ/m³
  • Fijnspar: 6,9 GJ/m³

Brandhout te koop: waar moet ik nu op letten?

Je ziet ergens een promotie: brandhout te koop. Wat moet je dan doen? Tijdens het kopen van brandhout moet u verschillende parameters in acht nemen. Koopt u halfdroog hout of volledig gedroogd hout? Koopt u ovengedroogd hout of hout dat in de buitenlucht is gedroogd? Bestelt u brandhout in bulk of brandhout dat netjes gestapeld is per pallet? In welk volume wordt gerekend? In stère of in kubieke meter?

Halfdroog vs. droog brandhout

Halfdroog brandhout is een pak goedkoper dan volledig gedroogd brandhout. Dat halfdroog hout moet u wel nog minimum een half jaar stockeren bij u thuis. Zorg ervoor dat het brandhout gestapeld ligt op een plaats waar de wind goed aankan. Geen echt buitenmens of niet genoeg plaats thuis? En koopt u liever uw brandhout volledig gedroogd en klaar voor gebruik? Vanaf een vochtigheidsgraad van minder dan 20% kunnen we spreken van droog hout. Dat droog brandhout kan u meteen in uw kachel of open haard gooien.

Ovengedroogd hout vs. natuurlijk gedroogd hout

Sommige houtsoorten zoals eikenhout hebben wel 2 of 3 jaar nodig vooraleer ze klaar zijn voor verbanding in kachel of open haard. In een oven duurt het hele droogproces slechts een dag of 8. In gigantische heteluchtovens wordt een constante temperatuur aangehouden van ongeveer 85 °C. Heel wat brandhout wordt op die manier verkocht bij houtleveranciers online of offline. Heel dat ovenproces is wel heel milieubelastend. Check daarom steeds de afkomst van het hout en of dat hout wel aan de kwaliteitslabels voldoet. Natuurlijk gedroogd hout spreekt dan weer voor zich: het is volgens de regels van de kunst netjes in de buitenlucht gedroogd.

Brandhout kopen in bulk vs. brandhout per pallet

Is er een verschil? Ja dat is er wel degelijk! Met brandhout dat deskundig gestapeld is op een pallet heeft u een groter volume in huis dan wanneer u een container brandhout op uw oprit laat uitstrooien. De ruimte tussen de blokken is dan veel groter. Hoe beter gestapeld, hoe meer hout u krijgt voor uw geld! Hou dus hier zeker rekening mee!

Stère vs. kubieke meter

Een stère hout staat gelijk aan één m³ hout. Toch moeten we opmerken dat een stère niet voor 100% bestaat uit brandhout. Zoals we hierboven al zagen blijft er altijd lucht zitten tussen de gestapelde houtblokken, hoe goed je ze ook stapelt. Een stère hout staat dus ongeveer gelijk aan een 0,7 à 0,8 m³ brandhout. Hou daar dus altijd rekening mee.

Ziezo, hopelijk hebben we u wat wegwijs gemaakt in de wereld van het brandhout. We hopen dat u deze winter uw kachel of open haard kan voorzien van een lekker lopend vuurtje. Veel succes met uw zoektocht!

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>