Dagje uit met de fiets?

Een dagje uit met de fiets kan eens deugd doen. Of het nu gaat om een luilekkertochtje terwijl je hier en daar stopt voor een versnapering, of een meer intensieve tocht, het lichaam en de beest heeft er baat bij. Dit is echter alleen leuk als je fiets voldoende onderhouden is, en daar hoort het juiste smeermiddel bij.

Waarom smeermiddel gebruiken?

logo fietsBij het smeren van de fiets denken de meeste mensen enkel aan de ketting. Dit is uiteraard belangrijk: Een ketting die niet of voldoende gesmeerd is zal niet meer soepel ronddraaien, en daardoor meer energie van je vergen dan effectief nodig is. Niet efficiënt dus.

Er zijn echter meer onderdelen van de fiets die een goede smeerbeurt kunnen gebruiken. De binnenkabels zijn er zo één van. Indien deze niet goed gesmeerd zijn kunnen er rem- of schakelproblemen ontstaan.

Verder zijn er nog een aantal items, zoals de pedalen, die smeermiddelen nodig hebben om vlot te lopen.

Welk middel gebruiken?

Welk smeermiddel je gebruikt is grotendeels afhankelijk van bepaalde persoonlijke voorkeuren. Wel is er een groot kwaliteitsverschil tussen verschillende aangeboden producten. Zo zal in veel gevallen synthetische olie beter zijn dan de niet-synthetische variant.

Verder is het belangrijk dat, indien het middel op een extern onderdeel gebruikt wordt, dat het water- en vuilafstotend is. Op die manier heb je dus langer en meer baat bij het smeren van de fiets.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>