De luxe van ziek zijn

Ziek zijn is geen zegen; laat ons daar duidelijk in zijn. Vallen we toch ten prooi aan een of andere ziekte, dan kunnen we terugvallen op een geavanceerd zorgsysteem dat ons ten allen tijde ter beschikking wordt gesteld. Ziek zijn in België zorgt voor een luxueuze situatie. 

Soms hoor ik wel eens van collega’s hoe zalig het wel niet is om ziek te zijn. Voor alle duidelijkheid: dit begrijp ik niet. Indien je er hoognodig tussenuit wil knijpen, dan neem je toch gewoon een dagje of enkele dagjes verlof? Het is dan ook logisch dat ziekteverzuim en dan vooral werkverzuim op basis van fictieve ziektes een doorn in het oog zijn van geëngageerde werknemers die plots overvallen worden door een echte ziekte. Ons zorgsysteem is een van de beste ter wereld. Dit mogen we hoe dan ook niet ondergraven.

Want dankzij dit zorgsysteem kan ik, wanneer ik onverwacht en langdurig ziek wordt, rekenen op de steun van mijn ziekenfonds, met name onder de vorm van een ziekte-uitkering. Ook als een van mijn kinderen ziek wordt, dan stelt mijn ziekenfonds me in staat om via hen een oppas voor zieke kinderen te regelen. Dit is niet niets dat we hier in ons kleine Belgenland op kunnen vertrouwen; het lijkt me zelfs een wereldwijde uitzondering.

Zelfs als je heel je leven niet naar je gebit hebt omgekeken en zelden of nooit je tanden poetst, dan nog kan je via het ziekenfonds beroep doen op een terugbetaling van de kosten die naar orthodontie of een tandimplantaat. Dit noem ik nu eenmaal ‘luxueus’, zeker gezien het feit dat de omstandigheden elders in de wereld vaak veel erbarmelijker zijn.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>